Interview in de Hillegommer van 15 maart 2018

 

Frank Evers (BBH): “Spectaculaire groei is het resultaat van keihard werken”.
 
“Ik heb mijn kinderen de BBH aanbevolen en zij zijn het er over eens om op de BBH te stemmen”. Frank Evers, lijsttrekker van de BBH (Bevolkingsbelangen Hillegom) wordt in zijn winkel in Hillegom aangesproken door een oudere inwoner. Het tekent Evers en zijn partij: makkelijk aanspreekbaar en al 40 jaar een stabiele en midden in de maatschappij staande politieke partij. De BBH maakte vier jaar geleden een reuzesprong, van twee naar zeven zetels, en blijkt gezien de foto’s op verkiezingsfolder, een grote aantrekkingskracht te hebben op oud en jong. Evers: “Wij hebben al heel lang bestuurlijke ervaring en wij doen wat wij beloven. Wij doen níet aan loze verkiezingsbeloften”.
 
De BBH is in Hillegom een begrip, waar de aan de landelijk georiënteerde lokale partijen alleen maar van kunnen dromen. In de lokale politiek staan de standpunten en verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen vaak niet zover uit elkaar. Ook niet in Hillegom. Hoe is dan tóch die spectaculaire groei van BBH te verklaren? Volgens Frank Evers is dit het resultaat van keihard werken, en doen wat je belooft: “In de periode 2010-2014 hebben wij heel constructieve oppositie gevoerd, zijn wij niet gaan schreeuwen en hebben wij geen onredelijke dingen geëist. De BBH heeft nooit naar electorale belangen gekeken, maar gedacht aan wat goed is voor Hillegom. In de tweede periode, 2014-2018,  hebben wij gedaan wat Hillegom gráág wil: zórgen voor goede lokale politiek  met een goede lokale partij”.
De BBH kwam weer in het bestuur van Hillegom en zag haar grote verkiezingswinst in 2014 verzilverd met de installatie van wethouder en Loco burgemeester Anne de Jong en de belangrijke portefeuilles ‘Financiën’, Openbare werken’, Verkeer en Vervoer’ en ‘Centrumontwikkeling’.
Evers is trots op zijn zevenkoppige fractie. Vier jaar geleden startte deze met vijf volledig nieuwe raadsleden. Hoe krijg je dán een homogene fractie? Evers: “In een lokale partij zijn links en rechts vertegenwoordigd. Maar onze gezamenlijke kracht hebben wij gevonden in het denken in het belang van Hillegom. Wij hebben raadsleden voor het sociale domein en raadsleden die meer kijken naar de financiën. Zo is er een mix ontstaan die heel goed loopt en wordt iedereen in zijn of haar kracht gezet”.
 
Steigers.

De BBH heeft bewust gekozen voor een verkiezingsprogramma in de vorm van een folder, met daarop 12 speerpunten en beschrijvingen hiervan, gemaakt door BBH leden. In de folder staan onder andere reeds ingezette punten waarmee de BBH verder wil gaan: ‘veiligere woon- en leefomgeving door meer toezicht en handhaving’, ‘doorgaan met het verder opknappen en aantrekkelijker maken van ons centrum’, ‘meer investeren in een schoner milieu’, ‘meer betaalbare (huur)woningen voor jongeren en ouderen’ en ‘meer regionale samenwerking met andere gemeenten (maar géén fusie)’. Evers: “Je gaat verder met ingezet beleid en je gaat verder met het beleid van de toekomst. Het gebeurt vaak dat een opvolgend college het beleid uitvoert dat door het vorige college in de steigers is gezet. Wat wij zélf aan klussen de laatste vier jaar in de steigers hebben gezet, zouden wij ook graag zélf af willen maken”.